top of page

Danses de nova creació

Ball picat

Coreografia Joan Massip

Dansa concebuda sota el criteri de la igualtat entre homes i dones. Mentre ells mantenen una actitud de força pròpia d’un col•lectiu baronívol, elles dansen amb la mateixa força mantenint en cada punt la seva innata feminitat. Aquesta dansa va ser estrenada per primera vegada l’any 1985 per el Cos de Dansa de l’Esbart Gaudí. Coreografia de Joan Massip i Garí, director de l’Esbart en aquella època. Música instrumentada pel mestre Joaquim Voltes.

Coreografia Esbart Gaudí

Durant el ball de la plaça major d’un poble, les dones s’insinuen als homes i aquests contesten amb to burlesc. Malgrat tot, ells acabant fent allò que elles volien: ballar la jota amb un aire picaresc i amb moviments desenfadats i alegres. Coreografia de nova creació realitzada pel Cos de Dansa de l’Esbart Gaudí amb la música de “Quico el Célio, el noi i el mut de Ferreries” que va ser estrenada el dia 2 de juliol de l’any 2005.

Muntatge Esbart Gaudí

Si parlem de Mediterrània de segur que tots tenim al cap un lloc molt concret. Pel Regne de Mallorca han passat fenicis, àrabs, catalans, anglesos i d'altres pobles que han trepitjat la terra banyada pel sol i el foc.

Gaudim Mallorca és un recull de danses de les illes i un homenatge als pobles que l'han visitada. Format amb músiques actuals que pretenen que agafem el veler de la imaginació, i d’altres de tradicionals que busquen endinsar-nos a “ses illes” a partir de boleros, copeos i jotes mallorquines.

Fou estrenat en el Recital de danses del 1 de juliol de 2006 a la Plaça Gaudí de Barcelona.

Coreografia Esbart Gaudí

Dia de Festa Major. El jovent escombra i deixa a punt l’envelat pel gran ball de Festa Major. Els nens juguen a la plaça i tot està preparat per començar la festa. Els senyors ballen al ritme d’un pasdoble i de cop la festa s’engresca en un ball esbojarrat.

Dansa creada per l’Esbart Gaudí a partir de la música del Grup Mesclat, que va ser estrenada el 7 de juliol de 2007 en el Recital de danses de la Plaça Gaudí de Barcelona.

Muntatge coreogràfic Esbart Gaudí

A finals del segle XIX, molts catalans vàrem emigrar a Cuba amb la intenció de fer les “Amèriques”. Jo vaig ser un d’ells. Vaig embarcar al port de Barcelona en el vaixell “Nueva Gerona”, rumb a l’Havana, a la recerca del germà del meu pare, en Pere Mascaró, que havia marxat feia alguns anys. Després de vuit setmanes navegant, vaig desembarcar al port on m’esperava el meu oncle. S’havia establert i havia fet fortuna amb un negoci d’exportació de cotó. Els primers temps van ser difícils. Recordo en ma infantesa ballar al Contrapàs a la platja mentre esperàvem l’arribada de les barques dels pescadors. Mai hagués cregut que enyoraria tant aquelles estones en els meus primers dies. A poc a poc, em vaig aclimatar a la gent, al país i vaig aprendre els seus costums. Al cap de pocs anys, festejava amb les noies de bona família de l’Havana, tot ballant al so de les Americanes o Havaneres.

 

Muntatge coreogràfic creat per l’Esbart Gaudí, format per dues danses: Contrapàs de St. Genís de Palafolls i la americana “La cuqueta”.

 

Fou estrenat el 7 de juliol de 2007.

Coreografia Esbart Gaudí

No és fàcil embalar músics, personatges, espectadors i confeti en una làmina de plàstic. Tot i així hi resta la música, la nostra música, la que ens ha trastocat a tots: escolta-la, balla-la, beu-te-la, escampa-la, fuma-te-la, toca-la.

Així presenten el seu CD “Canya al ball” el grup de música Xarop de Canya, referint-se a la dificultat d’un grup com ells de representar-se en un CD; i escampar és el que hem decidit fer nosaltres, escampar la seva música coreografiant-ne dues de les seves peces: Braus de foc i Cúmbia de diatònic.

Coreografia realitzada per l’Esbart Gaudí i estrenada el 7 de juliol de 2007.

Muntatge Esbart Gaudí

Retalls de sempre són petits trossos de les nostres més estimades danses entrellaçades amb senzillesa. I sense més aspiració que retre homenatge al nostre folklore i a tots aquells que dia a dia fan que perduri.

Muntatge estrenat al 2 de juliol de 2011 en el Recital de danses IV Memorial Ramon Espín.

Coreografia Esbart Gaudí

Muntatge coreogràfic de l'Esbart Gaudí. Creat a partir de quatre peses del grup Riu, de música tradicional catalana: La Milana i Mallorquina.

bottom of page